VAD KAN MAN VÄVA I EN DRAGVÄVSTOL? RAPPORT

"VAD KAN MAN VÄVA I EN DRAGVÄVSTOL?"

RAPPORT FRÅN KURSEN 2021 - 2022

Det är inte bara damast man kan väva i dragvävstol. Det finns flera andra tekniker, det fick vi som deltog i den här kursen erfara. Kerstin Lovallius lotsade 17 dragsnören genom mysterierna på ett inspirerande sätt och fick oss att längta till att prova vävning utanför vår invanda box. På grund av pandemin hölls de första två träffarna vi Zoom. Det tog lite tid för oss att få ordning på mikrofoner och kameror, men skam den som ger sig. Inför den första träffen, som hölls under två dagar i juni 2021, hade vi fått oss tillsänt ett kompendium med olika tekniker. Lampas i flera varianter, pseudodamast, piké, upphämta på längden och på
tvären och dubbelväv. Kerstin förklarade de olika vävnotorna för oss och visade exempel på hur de kunde se ut. Bindevarp och varpförhållande var nya begrepp att sätta sig in i. Var och en valde en teknik för provvävning som skulle vara färdig till nästa kurstillfälle. 
Träff nummer två hölls i november 2021, också via Zoom. Vi visade upp våra provvävar för varandra och utbytte erfarenheter hur vi genomfört vävningen. Kerstin lotsade oss skickligt igenom våra frågeställningar om varför det blev si eller så istället för det man tänkte att det skulle bli och vi utbytte nya erfarenheter med varandra.


Träff nummer tre var en fysisk träff i Kalmar i mars 2022 under två dagar. Vi utbytte provvävar med varandra. En del hade valt samma teknik, men det blev ändå väldigt olika resultat i olika kvaliteter. En vävnota med tillhörande provbit till var och en, blev en fantastisk idébank att inspireras av till kommande vävar. De flesta hade också vävt färdiga produkter som man kunde se och känna på. Kuddar, plädar, handdukar, sittdynor, väskor, tabletter, paradhandduk eller något för dekoration, variationen var stor.
Den här kursen öppnade ögonen för ett mycket stort användningsområde för dragvävstolen. Med två varpsystem och två inslagssystem i samma väv. Det är fantasin som sätter gränsen. Det är verkligen så det känns, när vi vänder hemåt med huvudet fullt av inspiration. En mycket givande kurs.

Tack till vår engagerade kursledare Kerstin Lovallius och alla inspirerande deltagare som med liv och lust såg till att den här kursen ökar lusten att väva och hitta nya utmaningar.
Inger Andersson