BARBRO JOHANNESSON

BARBRO JOHANNESON, OSBY


Presentation av Dragsnöre nr 25.

Mitt namn är Barbro Johannesson. Sedan 50 år tillbaka bor jag i Osby, som ligger i Göingebygden i norra Skåne. Mitt intresse för vävning är nog ett arv. Min mor var mycket intresserad av handarbeten av alla slag, kanske också för vävning, men hon hade aldrig möjlighet att ha en vävstol. Mina mostrar och mormor och generationer långt tillbaka på mors sida var kända för sitt vävande. De var alla bosatta i den fattiga, östra delen av Halland och därför var det lakan och örngott och handdukar, som tillverkades.

Ett och annat hängkläde och drätter att dra stugan med vid festliga tillfällen, blev det ibland. Då var vävsättet ofta opphämta i blått och rött.

Sparsamhet var en dygd och därför tog man vara på det sista på uppsättningarna och sydde ihop till långa remsor. Äfsingarna blev sedan vackra flätade fransar.


Vi står här utanför Elisabeths hem i Vånga. Barbro med flätorna

Min damaststol är av den första Glimåkra-modellen med harnesk. Min man har emellertid snickrat till så jag har många drag också. När det gäller min vävning i damast, har det mest blivit med harnesk. Jag gillar att själv rita mönster och fantisera.  Hade en bonad med såpbubblor på vävmässan i Växjö. Jag har också vävt många dop- och vigselminnen.

Opphämta i dragrustningen har också fångat mitt intresse. För det mesta med eget mönster.                          

Jag hittade faktiskt ett exempel på mina minnesgåvor bland mina bilder, men jag har förstås lämnat alla från mig. 

Bilden är en detalj av en 3,5 m lång drätt, hopsydd av 5 stycken bitar. Min mormors mormor Botilda Persdotter 1797-1853 är väverskan.

Detta apropå vävintresset. 1960 gick jag min första vävkurs och sen har det blivit fler med olika inriktningar.                                                                                                                                             

Min damastvävstol köpte jag efter att ha gått en damastkurs för Elisabeth Holmer i Önnestad sommaren 1984. Då hade Dragsnörena precis bildats. Jag var med på det första årsmötet och har alltsedan dess varit medlem. Redan tidigare hade jag varit med och startat en ideell vävstuga här i Osby. Den finns kvar och jag är fortfarande arbetsledare där.                                                                           


Vävning är för mig en underbar hobby. Vid väv-stolen bara rinner timmarna bort och för det mesta blir där ett resultat, som kan glädja en själv och andra.

Det allra roligaste med vävningen är uppsättningarna. Att fundera ut, räkna så mönstren stämmer och så vidare, stimulerar och ger tillfredsställelse om man lyckas!   

                                                                                   

Med hälsning från ett vårligt Osby! Barbro   

Bilden visar en kopia av ett gammalt halländskt hängkläde. Där fick jag plocka vissa mönster. 

Föreningen Dragsnörena


Org.nr 83 88 00-9030


Email dragsnorena@gmail.com

All rights reserved