Juni 2017

ORDFÖRANDEN HAR ORDET, juni  2017

Nu händer det saker!

Kurs ”Mönster från foto”

Vävmässan i Växjö

Årsmöte

Hollandsutställning ”Ljus & Skugga”

Mönster från foto kommer att genomföras enligt planerna i juni med 9 deltagare. Vi ska delta i vävmässa i Växjö i höst och vi har fått ett stort utrymme att disponera -  andra montern in till vänster från entrén. Det blir ett bås på 21 kvm (3 m djupt och 7 meter längs väggen). Det är stort!  Det betyder att vi vill ha in alla slag av vävnader, så att vi verkligen kan visa vävfolket vad man  kan

skapa med damastteknik. Dukar, servetter, väggdekorationer, schalar, kläder, plädar, handdukar osv, traditionellt eller nytt, ja allt är välkom-met.  Skicka dina vävnader till Eivor Fransson, Härlövsvägen 2 C, 352 50 Växjö märkta med namn, adress, gärna teknik, kvalitet och namn på vävnaden och även någon liten berättelse om den. Senast den 12 september behöver vi vävnaderna. 


Många hemförsäkringar täcker den här  typen av utställning, men kolla gärna med ditt försäkringsbolag. Efter utställningens slut vore det bra om du har möjlighet att hämta din vävnad. Om du inte kan, så ombe-sörjer vi retur, och då står vävaren för kostnaden.


Under vävmässan har vi också vårt årsmöte. Se separat kallelse.   Efter årsmötet äter vi gemensam middag. Du anmäler dig till eivor.f@hotmail.se eller via 0470-729311, mobil 070-5135182 senast den 8 september. Ange även specialkost. För boende under mäss-dagarna är det bra att kolla med  Växjö Turistbyrå på telefon 0470-73 32 80 eller  vaxjoco.se.  Det finns också campingplatser i Växjö som har stugor att hyra ut.

Damastgillet i Nederländerna har inbjudit Dragsnörena att delta i en vandringsutställning. Temat för utställningen är ”Ljus och Skugga”.  Utställningen öppnar i Bears i Nederländerna i juli 2018, året när Leeuwarden är Europas kulturhuvudstad, i S:t Mary´s kyrka, en tidig gotisk kyrka från 1200-talet som blivit restaurerad till originalskick 1983. 15-20 eller flera damast-vävare från hela Europa har möjlighet att ställa ut utvalda vävnader. Varje vävare har minst en kvadratmeter till sitt förfogande, som kan fyllas med en större eller flera små vävnader. Försäljning av de utställda vävarna är möjlig efter överenskommelse med utställningsplatsen. Alla vävnader är individuellt försäkrade av vävarna och kostnaden för transport betalas av vävarna. Kostnaden för utställarna ska inte vara mer än 100 EUR (ca 1000 kr) per deltagare.


Efter Bears-utställningen och mellan 2018 0ch 2020 går utställningen vidare till bl.a. Tyskland, Sverige, Schweiz, Finland. På varje plats visas utställningen sex till tolv veckor. Okt-nov 2018 Zucher-Stadler, Kirchberg Bern, Schweiz Mars-maj 2019 Rådhuset i Aurich, Tyskland Febr-maj 2020 Museum Tuch och Technik Neumunster, Tyskland Det vore roligt att få den här utställningen till Sverige. Har vi tänkbara platser för visning?  För att få en känsla för tidigare vävda arbeten, gå in på www.damastwevergilde.weebly.com 


Vill du bidra med vävnad eller har förslag på utställningslokal, hör av dig snarast till mig eller någon annan i styrelsen.  Vi ses under årets aktiviteter! Ha en skön sommar, men glöm inte att väva också!

Inger Andersson

Ordförande