SNÖRSTUMPAR

MAJ LINDBERG, MARIEHAMN

 

Presentation av Dragsnöre nr 63

Ett utdrag ur Majs berättelse, här finner Du hela!

Jag heter Maj Lindberg och är snöre nummer 63 och har varit med i Dragsnörena ca 30 år. Jag bor i Mariehamn, enda staden på Åland och på en av de ca 6000 öarna i den åländska skärgården.

 

Åland är en helt svenskspråkig och självstyrd del av Finland. Vi har eget parlament och har valt att stå utanför EU:s skatteunion. Av det följer att vi har en tullgräns mot EU och även mot Finland. Alla varor måste tullas in när de kommer över skattegränsen och på båtarna som trafikerar till och från Åland kan man fortfarande handla taxfree. Turismen och sjöfarten är de viktigaste näringarna på Åland.

 

 

 

 

 

Då köpte jag en 150 cm Glimåkra kontramarsch och dragrustning med 21 drag. Samtidigt köpte jag även boken Upphämta och damast av Lillemor Johansson och blev medlem i Dragsnörena. Boken studerade jag noggrant och antalet damastvävstolar har ökat avsevärt under årens lopp. I dag finns det flera av dem i båda hemmen och det finns både harnesk och drag till dem.

 

Sitame consectetur adipisicing eiusmod tempor incidiun was dolorwe reprehender voluptate pariatur excepteur occaecat cupiduas voluptatem accusantium doloremue laudantium totamrem aperiam eaque ipsa quae abillo inventore veritatis quisquam in consectetur reprehender voluptate nulla pariatur

Mycket textil och hantverk kom jag i kontakt med redan under uppväxten dock ingen vävning. Så blev det att jag våren 1975 gick på en vävkurs och genast efter kursen köpte en gammal vävstol (daterad 1834). Det gick bra att väva både mattor, gardiner, handdukar och möbeltyger med denna enkla allmoge vävstol.

Med vävningen kom sedan också intresset för växtfärgning och spinning av ull. Jag har alltid handarbetat, både stickat och virkat och broderat och sytt kläder och det gör jag ännu också, men med alla dessa tekniker kändes det som att nu när jag kan det finns inget mer att lära sig. Med vävningen har det varit helt annorlunda, vävningen tar aldrig slut, det finns hela tiden mera att lära sig.'

Sitame consectetur adipisicing eiusmod tempor incidiun was dolorwe reprehender voluptate pariatur excepteur occaecat cupiduas voluptatem accusantium doloremue laudantium totamrem aperiam eaque ipsa quae abillo inventore veritatis quisquam in consectetur reprehender voluptate nulla pariatur excepteur occaecat cupidatw viaeca explicabo nemenim ipsam voluptatem a volupas voluptaem sequs nesciun uisquam in consectur.

ptatem nesciuntw quisquam in consectetur reprehender voluptate nulla pariatur excepteur occaecat cupidatw viaeca explicabo nemenim ipsam voluptatem a volupas voluptaem sequs nesciun uisquam in consectur.

Föreningen Dragsnörena

c/o Lena Sjöblom

Riddaretorp 205

382 96 Nybro

Org.nr 83 88 00-9030

 

Email dragsnorena@gmail.com

All rights reserved